Нова книга Ганни Ручай – про війну на Донбасі

Бомба, яка вибухнула. На щастя – літературна. В Білій Церкві презентували роман «На східному фронті є зміни».

Від дитячих історій до роману про війну. Про війну, якої де-юре немає, про що говорять офіційні особи обидвох воюючих сторін. Але ця війна майже щодня забирає тих, хто став на захист України.

Роман Ганни Ручай «На східному фронті є зміни» – це розповідь по те, як відбувалася Україна. Про людей, які в перемотаних скотчем черевиках і з примітивною зброєю в руках, не дали черговий раз розшматувати Незалежність. Про тих, хто не тільки поклав голови серед териконів і лісосмуг Донбасу, а й завдяки кому на східному фронті відбулися справжні зміни.

«Цей роман – бомба!» – такими словами розпочалася презентація книги, організована КЗ БМР «Білоцерківська ЦБС». Ведуча презентації, Людмила Чупак, помітно хвилюється. В залі присутні видавець, бібліотекарі, депутати місцевої ради (вони ж і меценати), письменники, журналісти. Перед кількома жінками лежать примірники роману із закладками. Вони вже зачитані й… перечитані.

Директор видавництва ТОВ «ЧАС ЗМІН ІНФОРМ» Костянтин Климчук і поет Володимир Іванців розповідають про шлях роману від рукопису до отримання готових примірників. Про пошук фінансів, про наполегливість у закінченні роботи над «літературним шліфуванням» дрібних деталей.

Відповідну атмосферу присутності на Сході серед вояків створює знятий білоцерківськими волонтерами з «Часу змін» ролик про доставку гуманітарних вантажів солдатам Збройних сил України і стосунки військових з місцевим населенням.

І не було байдужих в залі. Дві години тривало обговорення роману «На східному фронті є зміни». Виступив 90-річний ветеран Української Повстанської Армії Теодор Дячун: «Ця книга має бути настольною для всіх українців. Я нещодавно побував на фронті і мені сподобалося, як тримаються хлопці в окопах і не дуже, як поводяться дехто в тилу. Тож читаймо про простих людей, які є герої. Невідомі, непомітні, але герої».

На презентацію змогла прийти прес-офіцер 72-ї ОМБР Олена Мокренчук, яка була волонтером, а нині є діючим військовослужбовцем. Стосовно деяких деталей роману зауважила: «На війні можливо все!». Отримавши книгу з автографом автора, змушена була покинути презентацію, оскільки терміново виїздила у відрядження. Тепер їй було що робити в дорозі.

Меценати проекту начальник управління освіти і науки, депутат БМР Юрій Петрик, його колеги по депкорпусу Олена Шевченко і Анатолій Гончар, один із засновників БФ «Час змін» Олександр Миколаєнко говорили про необхідність таких книжок, як «На східному є зміни», про зміни в суспільстві й захист України.

Фахову позитивну оцінку дали роману і працівники ЦБС Валентина Шлапацька, Ніна Гаврилова, Олена Бульда, а керівник Білоцерківської ЦБС Раїса Григоренко побажала читачам нових романів Ганни Ручай.

З нетерпінням присутні чекали на оцінку від знаменитого письменника Андрія Гудими, який вимогливо ставиться до літератури. Але й від нього автор почув лише слова вдячності за роман і похвалу, яка Ганну Ручай, звичайно ж, не зіпсує.

Авторка подякувала всім, хто підтримав випуск роману морально й матеріально. Вона не впевнена, що зможе знову писати про війну – надто тяжкі враження і переживання пов’язані з цим твором. Краще, мабуть, написати про волонтерів і особливо – про батьків і матерів наших воїнів, без чиєї допомоги жодних змін на східному фронті не було б. Зізналася, що написала таку правдиву й жорстоку книжку, щоб молодому поколінню не розповідали про цю війну з такою фальшивою патетикою, як свого часу розповідали нам у радянській школі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *