Гаряча презентація «Смугастого, мов життя»

Давно такого не було в читальному залі Центральної міської бібліотеки, де зазвичай відбуваються презентації нових книг

У вівторок 26 червня зал був наелектризований, а не тихо дрімотним, хоча починалося все дуже спокійно…

Книга «Смугастий, мов життя» Ганни Ручай довго торувала свій шлях до читача. Роман був написаний ще в далекому 2008 році й тоді ж став дипломантом всеукраїнського конкурсу «Коронація слова». А от з виданням не склалося. Так і пролежав рукопис «в шухляді», аж поки видавництво «Час змін інформ» не презентувало віддруковану книжку широкому загалу.

Перед безпосереднім знайомством із книгою публіці був представлений усний журнал літературної студії «Молодої Просвіти», який веде Ганна Ручай. Талановиті діти розказували про свої досягнення і читали вірші та прозу, які народилися під час занять у студії.

Виступи були сприйнято позитивно і черга надійшла до «Смугастого…».

Книга викликала неоднозначні емоції. Якщо видавець Костянтин Климчук, меценати Максим Кириченко та Олена Шевченко говорили про її актуальність, як інструмент зі стримання людей від хибних кроків у житті, то працівники білоцерківських бібліотек критикували роман за “натуралізм” в описанні кримінального середовища, їхніх «понять» і відсутність позитивних героїв у книзі. Проте всі сходилися на думці, що книга стала детонатором цікавої дискусії й може принести велику користь читачам.

Була ще одна категорія присутніх – ті «кому за…». Вони згадували, що при Радянському Союзі було більше можливостей для розвитку дитини, що не було такого розгулу криміналу і, зрештою, «какую страну потєрялі…». Цікаво, а при якому ладі зростали всі горлорізи 90-х?

Презентація виявила ще одну проблему. Українці відвикли від серйозної літератури і часом не можуть подивитися правді у вічі. Адже поряд з нами живуть люди, які, ніби у паралельному світі, зі своїми звичаями і неписаними правилами. Вони відійшли у тінь, де немає позитивних героїв. Лише чорні й темно-сірі. Як зазначила Тамара Клюкіна: «Та наша повсякденна мова на двадцять відсотків є запозиченою з лексикону кримінального світу, а ми цього вже не помічаємо». І невидима боротьба між цими світами триває.

Придбати книгу «Смугастий, мов життя» можна, замовивши її за телефоном: 0979316647

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *